Maija Holma - valokuvaaja | Photographer

Näyttelyt / Exhibitions
Näin ajatteli matkamies / Thus Thought A Travelling Man
Hippolyte, Helsinki 2005

-

-

-

-

-

 

Näin ajatteli matkamies
Kulkeissaan illalla
Ja moni miettii kukaties
Ja moni miettii kukaties
Samalla tavalla
(trad.)

Olen ottanut näyttelyn kuvat matkailijoiden tavallisten kulkureittien varrelta neljän päivän kiertoajelulla Sortavalassa, Valamossa, Petroskoissa ja Kizhin saarella elokuussa 2004. Aiheina ovat maisemat,rakennukset ja yksityiskohdat kuten kirkon ikkuna, vesilammikko tai museoidun talonpoikaistalon esineistö. Näyttely on matkan kuvaus; siksi mukana ovat myös kantosiipialuksen huuruinen ikkuna, hotellin verhot, muiden matkustajien hahmot ja sateenvarjot.

Näyttelyn nimi tulee Norrlåtar-yhtyeen esittämästä kansanlaulusta Matkamies. Matkalla kuvatessani teemaksi nousi turistin näkökulma. Miten matkamies ajattelee; hänhän on liikkeellä koko ajan, ja tuskin ehtii kunnolla havaita paikkoja, jotka ohittaa. Hän kulkee usein tallattuja polkuja ja menee katsomaan tavalla tai toisella pyhiä paikkoja, jotka kaikki muutkin haluavat nähdä. Tästä huolimatta hänen kokemuksensa on ainutkertainen.

Osa näyttelyn kuvista on värivedoksia ja osa normaalien kulkureittieni varrelta löytyneille vanhoille vanereille vedostettuja mustavalkokuvia, joissa lopputulos muodostuu kuvan ja taustamateriaalin yhteisvaikutuksesta. Aikaisemmissa näyttelyissäni ovat olleet rinnakkain "pehmeät materiaalit" kuten kangas tai akvarellipaperi sekä "kovat materiaalit" kuten vaneri ja betoni. Tässä näyttelyssä vastakohtapari voisi olla alumiinille pohjustettujen värikuvien siisteys ja kierrätetyn vanerin kulunut epäpuhtaus.

Hippolyte, Helsinki
www.hippolyte.fi

Näin ajatteli matkamies - kuvat / Thus Thought A Travelling Man images »